Kategori Startsidan

 Helena har studerat klassisk sång och opera på både Mälardalens Högskola och Operastudion i Stockholm och 2019 tog hon en kandidatexamen från Handelshögskolan i Stockholm i Business & Economics. Utöver sitt arbete som administrativ ledare på Lilla Akademin i Stockholm, har Helena även varit Kamraternas kassör och sitter med i styrelsen.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få skapa opera tillsammans med Kamraterna. För mig innebär det konstnärliga ledarskapet att jag får en gedigen plattform att utforska operan som koncept och låta mina tankar om konstformen bli verklighet. Jag kommer att ta fasta på Kamraternas vision om krispig opera och låta mig inspireras av den själ som finns i operakompaniet. Men jag kommer även utmana med nya tankar, val av verk och egensinnighet. Jag vill att publiken ska få uppleva föreställningar där allt är genomtänkt: det ska vara roligt och det ska vara smart, det ska vara utmanande och det ska vara lustfyllt, från det att du kliver in i foajén tills du kliver ut i natten till nya äventyr. Ett av mina mål är att få fler millenials att gå på opera, jag har alldeles för få i min generation att dela passionen med och jag hoppas att min kärlek till musiken kommer att märkas. Tillsammans med Anna Christensson, vår musikaliska ledare, kommer vi att ta fasta på det som skiljer operan från teatern – musiken.

– Det kommer att bli fantastiskt att se hur Kamraterna utvecklas under Helenas ledarskap och jag är säker på att hon kommer att se till att Kamraterna fortsätter att utmana förutfattade meningar om vad opera egentligen är, för vem och hur. Jag ser också väldigt mycket fram emot att återkomma som regissör redan sommaren 2022, då vi äntligen ska ha Sverigepremiär på Philip Glass dansopera Les Enfants Terribles – De förskräckliga barnen, säger Dan.

Kamraternas produktioner för 2022 är redan lagda, men från 2023 och framåt kommer den nya konstnärliga ledaren att helt kunna sätta sin färg på de kommande föreställningarna och aktiviteter.

Start typing and press Enter to search