Pressmeddelande, Stockholm 2021-10-13
Det fria operakompaniet Kamraterna får ny konstnärlig ledare.
Dan Turdén, en av grundarna till Kamraterna, lämnar Kamraterna som konstnärlig ledare, då han nyligen blivit operachef för Norrlandsoperan.
– När jag tillsammans med Maximilian Mellfors och Monica Almqvist-Lovén grundade Kamraterna för 14 år sedan fanns ingen djupare framtidsvision utom den att skapa ett sammanhang där vi tre kunde få spela teater tillsammans. Det som började som ett rent lustprojekt med tre års sommarteater i Norrköping har under åren ändrat mål, mening och form, och utvecklat sig till ett av Sveriges mest progressiva operakompanier. Med lusten kvar som essentiell grund. Sedan vår första operaproduktion med Mozarts Zaide 2011 har vi främst koncentrerat oss på att flytta fram positionerna för hur man kan gestalta en alternativ opera som inte förnekar sin tradition men först och främst är förankrad i sin samtid. På det sättet har vi träget fyllt ett tomrum som kompletterat de stora operascenerna i Stockholm.
Nu är läget rätt att låta nya krafter fylla Kamraterna med ett innehåll som gör att kompaniet kan fortsätta att kaxigt befinna sig i framkant och producera krispig opera. Detta blev tydligt i och med att jag axlade rollen som operachef för Norrlandsoperan februari 2020. Då det nu finns en stabil organisation med konstnärlig kredibilitet, en stadig finansiering och trogen publik är tiden inne för mig att sluta som konstnärlig ledare för Kamraterna. Jag kan inte nog betona hur mycket jag gläds åt styrelsens beslut att tillsatta Helena de Waal som Kamraternas nya konstnärliga ledare.
Ny konstnärlig ledare är Helena de Waal.
Helena har studerat klassisk sång och opera på både Mälardalens Högskola och Operastudion i Stockholm och 2019 tog hon en kandidatexamen från Handelshögskolan i Stockholm i Business & Economics. Utöver sitt arbete som administrativ ledare på Lilla Akademin i Stockholm, har Helena även varit Kamraternas kassör och sitter med i styrelsen.
– Det ska bli fantastiskt roligt att få skapa opera tillsammans med Kamraterna. För mig innebär det konstnärliga ledarskapet att jag får en gedigen plattform att utforska operan som koncept och låta mina tankar om konstformen bli verklighet. Jag kommer att ta fasta på Kamraternas vision om krispig opera och låta mig inspireras av den själ som finns i operakompaniet. Men jag kommer även utmana med nya tankar, val av verk och egensinnighet. Jag vill att publiken ska få uppleva föreställningar där allt är genomtänkt: det ska vara roligt och det ska vara smart, det ska vara utmanande och det ska vara lustfyllt, från det att du kliver in i foajén tills du kliver ut i natten till nya äventyr. Ett av mina mål är att få fler millenials att gå på opera, jag har alldeles för få i min generation att dela passionen med och jag hoppas att min kärlek till musiken kommer att märkas. Tillsammans med Anna Christensson, vår musikaliska ledare, kommer vi att ta fasta på det som skiljer operan från teatern – musiken.
– Det kommer att bli fantastiskt att se hur Kamraterna utvecklas under Helenas ledarskap och jag är säker på att hon kommer att se till att Kamraterna fortsätter att utmana förutfattade meningar om vad opera egentligen är, för vem och hur. Jag ser också väldigt mycket fram emot att återkomma som regissör redan sommaren 2022, då vi äntligen ska ha Sverigepremiär på Philip Glass dansopera Les Enfants Terribles – De förskräckliga barnen, säger Dan.
Kamraternas produktioner för 2022 är redan lagda, men från 2023 och framåt kommer den nya konstnärliga ledaren att helt kunna sätta sin färg på de kommande föreställningarna och aktiviteter.
Kamraterna presentar Idomene0s av Wolfgang Mozart och text av Roland Schimmelpfenning, i samarbete med Rebaroque, gästspel på Folkoperan, premiär 11 – 28 december.