Parias – bekännelser från botten” som dels bygger på Strindbergs pjäs ”Paria” dels på texter ur samtida författarkollegan Ola Hanssons novellsamling med just namnet ”Parias”.
Premiär 1 Augusti 2007, Brunnssalongen på Himmelstalund Norrköping

Regi: Dan Turdén
Skådespelare: Dan Turdén och Lars Mellfors

Föreställningen heter Parias – bekännelser från botten. I grund och botten är det en Strindbergpjäs som heter Paria som i sin tur är en dramatisering av en novell av Ola Hansson. Två män som var samtida och kollegor med varandra.

– Då så ville vi öka ut det här materialet lite grann för vi tyckte att det var för lite att bara göra Strindbergs pjäs och då har vi tagit två andra noveller av Ola Hansson och gjort det till en helhet, berättar Dan Turdén som är en av skådespelarna i föreställningen.

Pjäsen handlar om över- och undermänniskor. Ett tema som både Strindberg och Ola Hansson var väldigt upptagna av, förklarar Lars Mellfors som också är med i pjäsen.

– Övermänniskans rätt att härska över parian. Paria som är ett begrepp för kastlös eller en människa på samhällets botten. De tänkte mycket kring det här om man kan se på en människa om den är brottsbenägen eller inte. Och vi hävdar att det kan man inte, så vi har ju vinklat materialet däråt.

Most Recent Projects

Start typing and press Enter to search