Hjältar som vi av Tomas Brussig
Premiär 25 Augusti 2008,Himmelstalunds Brunnsalong

Av: Tomas Brussig
Regi: Dan Turdén
Skådespelare: Lars Mellfors
Foto: Maximilian Mellfors

Recension från Norrköpings Tidningar

Lysröret flämtar, skrivmaskinen knattrar och i ett hav av vita hopknycklade papper brusar ”Deutschland über Alles”. Klaus Uhltzcht, spelad av Lars Mellfors, försöker till synes förgäves nedteckna den nakna saningen om Berlinmurens fall. Kompaniet med det i sammanhanget passande namnet Teater Kamraterna tar sig an en dramatiserad version Thomas Brussigs succéroman ”Hjältar som vi” från 1997.

Nu är det en monologföretällning där Mellfors får berätta historien om sin uppväxt som präglas av en olycklig modersbindning, penisavund, ett orienteringsförsök i den östtyska sexualmoralens hyckleri samt en brinnande önskan att bli DDR:s hjälte och färga hela världskartan röd som socialismen. Lars Mellfors gör en beundransvärd insats. Hans kraftprov som hårdtränande Stasi-agent samtidigt som han alltmer andfått utreder ett filosofiskt begrepp frambringar en spontan applåd. Uhltzcht har, sanningen att säga, mer problem med puberteten än politiken och innan en olycklig slump befriar honom från hans komplex har han både hunnit drabbats av gonorré samt – i en ambition att förstå folkfienden – penetrerat en broiler.

Allt i en uppsluppen, hyfsat tempostark och skruvad föreställning så att publikens skratt leder hela vägen till den klimax då hjältedådet utförs. Och då faller de luckor som spärrat utsikten genom Brunnssalongens fönster och avslöjar Himmelstalunds frodiga grönska som i slutscenen får inta rollen som det paradisiska Västeuropa. Det är roligt och effektivt medan det pågår. Och efterspelet är bildande. Förläggaren Svante Weyler, som då det begav sig var korrespondent i Berlin för Sveriges Radio, berättar om hur det var vid murens fall och de tyska trauman som då föddes. Brussigs berättelse är ett försök att fylla avsaknaden av östtyska folkhjältar. ”Hjältar som vi spelas” ytterligare fyra gånger och varje gång bjuds på ett nytt litet efterspel.

Most Recent Projects

Start typing and press Enter to search