Kategori Pressmeddelande

Pressmeddelande 6 april 2021

Fria operakompaniet Kamraterna medverkar med Oscar Wilde under Kulturnatt Stockholm.
Kulturnatt Stockholm 2021 går av stapeln den 24 april klockan 18.00 – 24.00 och tar med hela Stockholms kulturliv till dig, där du är!
För andra gången i världshistorien blir Kulturnatten digital, men den här gången finns det flera olika sätt att uppleva kulturen. På www.kulturnattstockholm.se kan du följa över 130 olika program, varav Kamraterna medverkar med ett program. Hela Kulturnatt Stockholm ligger kvar på webben till 1 maj.
Du kommer även kunna se Kamraternas inslag på deras sociala medier, såsom Facebook och Instagram (krispigopera) efter den 24 april 2021.
EIN FLORENTINISCHER TRAGÖDIE – En florentinsk tragedi
Simone återvänder från en handelsresa och överraskar sin hustru Bianca när hon är otrogen med den florentinske furstesonen Guido Bardi. Simone spelar naiv och fjäskar för furstesonen.
Han erbjuder honom klädestyg och bjuder in honom till middag.
Genom dunkla antydningar gör han hustruns älskare osäker och när han en andra gång tar dem på bar gärning förvandlas en till synes inte alltför seriös svärdslek till blodigt allvar när Simone dödar Guido.
Titeln till trots är Zemlinskys enaktare en makaber komedi baserad på en förlaga av Oscar Wilde. Zemlinsky skrev stycket 1917 i fin de siècle-tongångar med ett tonspråk som förebådar expressionismen och tonalitetens implosion.
En längre singing av produktion skulle genomförts november 2020, men fick dessvärre ställas in p.g.a pandemin.
Det nyinspelade inslaget är knappt 9 minuter långt, med en kort introduktion av Dan Turdén, en av grundarna och konstnärlig ledare av fria operakompaniet Kamraterna. Därefter följer tre olika stycken från operan.
Av: Oscar Wilde/Alexander von Zemlinsky
Introduktion: Dan Turdén
Pianist och musikalisk ansvarig: Anna Christensson
Sångare: Rebecca Fjällsby och Marcus Jupither
Producent: Daniel Szpigler
Inom teatern är det vanligt med s k readings, alltså läsning, där skådespelare samlas och läser en pjästext inför en publik. Förberedelsen är ofta minimal och gestaltningen ligger helt i det lästa. Formen är skissartad, lättillgänglig och ställer ordet i centrum. Kamraterna applicerar detta synsätt på operan. Vi låter ord och ton stå i centrum med readingens okonstlade direkthet. Några notläsningssnabba och improvisatoriskt intresserade sångare får kasta sig över ett operaverk tillsammans med en pianist och framföra det med minimal förberedelse för publik.
Därför kallar vi det för Singings.

Start typing and press Enter to search