Kamraterna gör modig, engagerad
och krispig operakonst.

Les Enfants Terribles

Kamraternas aktuella föreställningar

Kamraterna medverkar med opera baserad på Oscar Wilde under Kulturnatt Stockholm. Kulturnatt Stockholm 2021 går av stapeln den 24 april klockan 18.00 – 24.00 och tar med hela Stockholms kulturliv till dig, där du är!

För andra gången i världshistorien blir Kulturnatten digital, men den här gången finns det flera olika sätt att uppleva kulturen. Kamraterna deltar med tre scener ur Ein Florentinischer Tragödie. Ein Florentinischer Tragödie är en komisk enaktare av Alexander von Zemlinsky baserad på en förlaga av Oscar Wilde. Det nyinspelade inslaget är knappt 9 minuter långt och inleds med en kort introduktion av Kamraternas konstnärliga ledare Dan Turdén. Därefter följer tre stycken ur operan.

Läs mer om de 130 programpunkterna på kulturnattstockholm.se eller ladda ner programmet här. Via deras playkanal kan du ta del av programmet fram till och med 1 maj.

Du kommer även kunna se inslaget i deras sociala medier, såsom Facebook och Instagram (@krispigopera) efter den 24 april 2021.

EIN FLORENTINISCHER TRAGÖDIE – En florentinsk tragedi

Simone återvänder från en handelsresa och överraskar sin hustru Bianca när hon är otrogen med den florentinske furstesonen Guido Bardi. Simone spelar naiv och fjäskar för furstesonen.Simone erbjuder Guido klädestyg och bjuder in honom till middag. Genom dunkla antydningar gör han hustruns älskare osäker och när han en andra gång tar dem på bar gärning förvandlas en till synes inte alltför seriös svärdslek till blodigt allvar när Simone dödar Guido.

Titeln till trots är Zemlinskys enaktare en makaber komedi baserad på en förlaga av Oscar Wilde. Zemlinsky skrev stycket 1917 i fin de siècle-tongångar med ett tonspråk som förebådar expressionismen och tonalitetens implosion.

Medverkande

Kompositör: Alexander von Zemlinsky efter pjäsen A Florentine Tragedy av Oscar Wilde från 1894
Introduktion: Dan Turdén
Pianist och musikalisk ansvarig: Anna Christensson
Sångare: Rebecca Fjällsby och Marcus Jupither
Producent: Daniel Szpigler

En längre singing av scener ur produktionen skulle genomförts i november 2020, men fick ställas in på grund av pandemin. Vi är därför särskilt glada över att kunna visa er dessa tre scener i samband med kulturnatten.

Vad är en singing?

Inom teatern är det vanligt med så kallade readings där skådespelare samlas för att läsa en pjästext inför publik. Förberedelsen är ofta minimal och gestaltningen ligger helt i det lästa. Formen är skissartad, lättillgänglig och ställer ordet i centrum. Singings är Kamraternas försök att applicera samma synsätt inom opera. Vi låter ord och ton stå i centrum med readingens okonstlade direkthet. Några notläsningssnabba och improvisatoriskt intresserade sångare får kasta sig över ett operaverk tillsammans med en pianist och framföra det med minimal förberedelse för publik. Därför kallar vi det för Singings.

#krispigopera #kulturnattsthlm

Aktuellt

Mer information gällande Sverigepremiären av Philip Glass dansopera De förskräckliga barnen – Les enfants Terriblés kommer i början maj 2021.

Planerad premiär 23 juni 2021

16 april klockan 09.00 lanserar vi Kamraternas nya hemsida.
De 10 första som signar upp sig för vårt nyhetsbrev på hemsidan, får 2 biljetter var till genrepet av nästkommande föreställning! #Välkomna #nyhemsida #opera #nyhetsbrev
...

Pressmeddelande 7 april 2021

Fria operakompaniet Kamraterna medverkar med Oscar Wilde under Kulturnatt Stockholm.

Kulturnatt Stockholm 2021 går av stapeln den 24 april klockan 18.00 - 24.00 och tar med hela Stockholms kulturliv till dig, där du är!
För andra gången i världshistorien blir Kulturnatten digital, men den här gången finns det flera olika sätt att uppleva kulturen. På www.kulturnattstockholm.se kan du följa över 130 olika program, varav Kamraterna medverkar med ett program. Hela Kulturnatt Stockholm ligger kvar på webben till 1 maj.

Du kommer även kunna se Kamraternas inslag på deras sociala medier, såsom Facebook och Instagram (krispigopera) efter den 24 april 2021.

EIN FLORENTINISCHER TRAGÖDIE – En florentinsk tragedi
Simone återvänder från en handelsresa och överraskar sin hustru Bianca när hon är otrogen med den florentinske furstesonen Guido Bardi. Simone spelar naiv och fjäskar för furstesonen.
Han erbjuder honom klädestyg och bjuder in honom till middag.
Genom dunkla antydningar gör han hustruns älskare osäker och när han en andra gång tar dem på bar gärning förvandlas en till synes inte alltför seriös svärdslek till blodigt allvar när Simone dödar Guido.
Titeln till trots är Zemlinskys enaktare en makaber komedi baserad på en förlaga av Oscar Wilde. Zemlinsky skrev stycket 1917 i fin de siècle-tongångar med ett tonspråk som förebådar expressionismen och tonalitetens implosion.

En längre singing av produktion skulle genomförts november 2020, men fick dessvärre ställas in p.g.a pandemin.
Det nyinspelade inslaget är knappt 9 minuter långt, med en kort introduktion av Dan Turdén, en av grundarna och konstnärlig ledare av fria operakompaniet Kamraterna. Därefter följer tre olika stycken från operan.

Av: Oscar Wilde/Alexander von Zemlinsky
Introduktion: Dan Turdén
Pianist och musikalisk ansvarig: Anna Christensson
Sångare: Rebecca Fjällsby och Marcus Jupither
Producent: Daniel Szpigler

@kulturnattsthlm #opera #singing #oscarwilde
...

Glad Påsk, Pesach och helg.
Nästa vecka kommer vi med lite mer information om Kamraternas medverkan på Stockholms digitala Kulturnatt.

Men tills dess, ta hand om dig! @kulturnattsthlm #opera #ledig
...

Vi på Kamraterna är glada att vi är en av tre opera-programpunkter på Stockholm digitala kulturnatt, tillsammans med Kungliga Operan och Konserthuset.

Utöver oss är det 130 programpunkter till.

Sänds den 24 april 2021.

Mer info kommer snart och även mer detaljinfo om just vår programpunkt.

Ha en fin helg:) @kulturnattsthlm #opera
...

Start typing and press Enter to search

Kamraterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få senaste nyheterna om våra föreställningar direkt till din mailbox.

You have Successfully Subscribed!