Wiktor Sundqvist

  Tenoren Wiktor Sundqvist har inlett denna säsong med Ferrando i Così fan tutte på Uppsala Stadsteater, en samproduktion med Folkoperan som hade premiär våren 2022 med Wiktor i samma roll. Wiktor har även medverkat i världspremiären av Sven-David Sandströms Livets Bok och i ungdomsoperan Hion om natten, båda tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. Wiktor sjunger i vinter åter rollen som Sonen i Ålevangeliet på Folkoperan. Wiktor medverkade i somras i Confidencen Opera & Music festival där har sjöng Atis i Joseph Kraus Proserpin.

  Föregående säsong debuterade Wiktor på Kungliga Operan i rollen som Kaj i Benjamin Staerns opera Snödrottningen och på Folkoperan sjöng han utöver Ferrando även rollen som Sonen i uruppförandet av Ålevangeliet. Säsongen 2019/20 framträdde Wiktor Sundqvist som Don Ottavio i Don Giovanni på Norrlandsoperan. Han medverkade även i Kamraternas produktion av Antonia Walpurgis Amasonernas Drottning, där han gjorde rollen som Orontes.

  Wiktor Sundqvist har tidigare sjungit Kaj vid världspremiären av Snödrottningen på Malmö Opera, där han tidigare synts i rollerna Harlekin och Soldaten i Döden sägen nej, en kammaropera skriven av Viktor Ullman, samt Ahmed i Tusen och en natt av Daniel Fjellström. På Folkoperan ha Wiktor tidigare kunnat ses som Juan i Don Quijote och som Pang i Turandot. Wiktor Sundqvist har även varit engagerad vid GöteborgsOperan där han sjungit Janek i Janáčeks Fallet Makropulos och han har gästat Wermland Opera i rollen som Alfred i Läderlappen och Läckö Slottsteater där han sjungit Narciso i Rossinis En Turk i Italien. Wiktor har även medverkat i Piteå Kammaroperas nyskrivna musikdrama Stilla min Eld.

  Under sommaren 2014 medverkade Wiktor Sundqvist i Silverskeppet vid Vadstena-akademien och följande säsong sjöng han Don Basilio och Don Curzio i Figaros Brölloppå Norrlandsoperan. Följande sommar medverkade Wiktor i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.

  Wiktor tog sin examen 2015 vid Operahögskolan i Stockholm. Han har under sin studietid studerat in roller såsom Tamino i Trollflöjten, Pierre i Holsts The Wandering Scholar, Franz i Hoffmanns äventyr och Dansmästaren i Ariadne på Naxos.

  Start typing and press Enter to search

  Pär LindskogJessica Elevant