Om Kamraterna

Namnet kommer dels från att vi alla är goda vänner och "kamrater" dels från Strindbergs pjäs "Kamraterna". Tanken med Kamraterna var från början att spela högkvalitativ sommarteater på Himmelstalunds Brunnssalong strax utanför Norrköpings stadskärna.

Den ideella föreningen "Teater Kamraterna" bildades officiellt hösten 2006. Vårt första verksamhetsår (2007) spelade vi föreställningen "Parias - bekännnelser från botten" som dels bygger på Strindbergs pjäs "Paria" dels på texter ur samtida författarkollegan Ola Hanssons novellsamling med just namnet "Parias".

Föreställningen blev varmt emottagen av både press och publik.
2008 spelade vi den tyska succékomedin "Hjältar som vi" av Thomas Brussig. Nu förverkligades också visionen att samarbeta med andra konstnärer och intressanta personer i form av gästspel och gästföreläsare: Görel Crona gästspelade med sin monolog "Shakespeares dotter" och Svante Weyler, journalist, författare och före detta berlinkorrespondent för SR föreläste på temat "Fanns det några hjältar?".

Återigen stor succé både bland publik och recensenter. Grillad bratwurst och Moselriesling, alternativt apfelstrudel och kaffe erbjöds publiken i den ljumma sommarkvällen.

I juli 2009 var det dags för "Älskaren" av den brittiske nobelpristagaren Harold Pinter. Vi fick en fantastisk nyöversättning av Birgitta Prejborn och hade ett tätt samarbete med koreografen Ninja Strååt. Allt till norrköpingpublikens förtjusning och vi ökade beläggningen med nästan 130%!

2010 tog vi en paus. Vi slipade istället på 2011 års comeback med en total make-over: Nytt namn, ny logga, nya mål, ny lokal och ny konstform!

"Zaide" av Mozart blev vår största succe dittills och att fortsätta göra opera kändes helt naturligt inför 2012 då vi spelade "Nuckan & Skurken" av Gian-Carlo Menotti.

2013 spelade vi "Brösten på Tirésias" av Francis Poulenc. En surrealistisk opera efter en pjäs av Guillaume Apollinaire.

2014 gav vi "Fidelio", Beethovens enda opera och hade för första gången orkester.

2015 spelade vi Wagners "Kärleksförbudet", orkestern utökades.

2016 spelade vi "Häxorna" av Puccini med delvis helt nytt konstnärligt team.

2017 spelas talad teater igen och vi fick en egen scen.

Varmt välkomna!

Kamraternas styrelse

Dan Turdén - ordförande
Birgitta Prejborn - sekreterare
Erik Ljunqvist - kassör
Maximilian Mellfors - ledamot
Monica Almqvist-Lovén - ledamot
Anna-Liv Jonsson - ledamot