Lyssna: En opera om en radiosändning med opera

Lyssna: Hur mycket meta kan det bli

Stor succé i pressen, radion och på nätet!

Menottiopera roar i Årsta! // SvD »
En operafars i flera plan // Teatermagasinet »
Mer meta med Menotti, tack! // Rickard Söderberg »
Operafars med utmärkta slutsatser och sånginsatser // Kulturbloggen »

Läs mer om Kamraterna här » Biljettbokning » Kontakt » Press »


Föreställningsbilder:


Att stjäla i det godas namn

Miss Todd lever ensam med sitt hembiträde Leatitia. En regnig eftermiddag bjuder de in en luffare, Bob, att värma sig och han får husrum över natten. Dagen därpå berättar byns skvallertant Miss Pinkerton för Miss Todd att en farlig brottsling rymt från fängelset. Hans signalement stämmer exakt med Bobs. Miss Todd, som ser sig själv som byns moraliska rättesnöre, tänker omvända Bob. Hon och Lætitia sätter igång en lögnspiral för att kunna dölja att de ger en okänd man husrum. Men vägen till helvetet är kantad av goda föresatser och Miss Todd blir till slut själv det hon tror att Bob är; en simpel skurk.

"Om man bara har goda avsikter med en stöld, så upphör den att vara ett brott." är en oerhört intressant tanke, särskilt ur ett konstnärligt perspektiv. I den postmoderna kulturen har själva reproducerandet av andras konstverk blivit en naturlig del i skapandet. Vem kan idag göra en konstnärlig handling (teater, film, opera etc.) utan att upprepa något som redan är gjort? Är det i själva verket stölder alla konstnärer jobbar med? Ändå är det just nyskapande de flesta konstnärer vill vara - jag med! Men vad är nytt idag, i ordets faktiska bemärkelse? För att denna fråga är så eggande är hela regikoncept byggt på en konstnärlig stöld. Jag vill väva in denna stöld i föreställningen genom en komplex och mycket dråplig form av flera metaplan. Sångarna spelar sångare, som har samma namn som de har privat, som spelar rollerna i operan i direktsändning... Detta om den konstnärliga visionen. Den mer profana viljan är att det ska vara roligt att se och en njutning att höra!

Dan Turdén, regissör


Medverkande:

Therese, mezzosopran, gör rollen som Miss Todd - Therese Badman Stenius // Sara, sopran, gör rollen som Lætitia - Sara Widén // Caroline, sopran och praktikant, gör rollen som Miss Pinkerton - Caroline Christensen // Linus, baryton, gör rollen som Bob - Linus Flogell // Dan, regissören - Dan Turdén // Monica, ljudteknikern - Monica Almqvist-Lovén // Martin, pianisten - Martin Virin //
Regi: Dan Turdén, Musikalisk ledning: Martin Virin, Textbearbetning: Martin Virin och Dan Turdén, Scenografi: Dan Turdén och Pelle Wittsäter, Kostym: Åsa Norman, Konstruktion: Pelle Wittsäter, Maskdesign: Siv Glans Molin, Ljus och ljud: P-J Jansson, Produktion, web, layout och catering: Maximilian Mellfors, Daniel Sallmander.

Plats, datum, biljetter
Årsta Teater, Årsta Torg: 19, 21, 26, 27, 29, 30 juni kl 19.00
Biljetter bokas här!